De ce se schimbă ora în noaptea de sâmbătă spre duminică. Sistemul care a schimbat lumea
La noapte, România va trece la ora de vară. Ora 3 va deveni ora 4 și astfel ziua de duminică, 29 martie, va fi cea mai scurtă din acest an. Există mai multe explicații pentru care a apărut acest sistem, cu ora de vară. În România, actualul format este folosit din 1997.
De ce se trece la ora de vară
În 1932, se introducea pentru prima dată în România trecerea la ora de vară. Bineînțeles că datele la care se efectua această schimbare nu erau aceleași cu cele din prezent. Sistemul a fost schimbat de foarte multe ori până acum. La început, ora de vară era folosită în perioada 22 mai – 2 octombrie. După aceea, s-a adoptat sistemul cu ora de vară din prima duminică a lunii aprilie, de la miezul nopții, până în prima duminică din octombrie.
Din 1941 până în 1979, în România nu s-a mai folosit acest sistem, cu ora de vară și ora de iarnă. Din momentul în care s-a decis să se revină la acest format, ora se schimba la finalul lui martie și la finalul lunii septembrie. În 1997, pe teritoriul țării noastre, a fost adoptat actualul sistem. Astfel, în ultima duminică din luna martie românii trec la ora de vară, care ține până în ultima duminică din luna octombrie. Anul acesta, 29 martie va fi cea mai scurtă zi din an.
Principala explicație pentru care oamenii au recurs la acest sistem este aceea că lumina naturală aduce mai multe beneficii. Astfel, fiindcă se întunecă mai târziu, oamenii pot efectua mai multă treabă pe timp de zi. În plus, este știut faptul că lumina soarelui este benefică pentru organismul uman.
Schimbarea orei aduce modificări în organism
Un alt motiv pentru care s-a decis schimbarea orei ține și de economie. Dacă lumina naturală este prezentă timp de mai multe ore, oamenii vor apela mai puțin la curentul electric. Totuși, medicii și specialiștii nu sunt la fel de încântați de trecerea la ora de vară, respectiv la cea de iarnă. Aceste schimbări nu sunt pe placul organismului uman, care se resimte.
Șocul suferit poate crea serioase probleme de sănătate. De exemplu, acum, când ora 3 va deveni ora 4 și astfel se va pierde o oră de somn, inima poate suferi. Este dovedit științific faptul că în această perioadă crește riscul de infarct. Persoanele care au tensiunea mărită sunt și mai expuse. De asemenea, schimbarea orei îi poate face pe oameni să devină irascibili, deprimați, agitați și să aibă probleme cu somnul. Pot apărea și dureri de cap.
Începând cu anul viitor, se poate renunța la sistemul cu schimbarea orei. Parlamentul European discută deja de anul trecut despre acest lucru. Țările membre ale Uniunii Europene trebuie să se hotărască ce oră vor să aleagă. Fiecare poate opta pentru varianta care i se pare mai potrivită. Cine vrea să rămână la ora standard, adică ora de iarnă, va schimba ceasul ultima dată în luna octombrie 2021. Țările care decid să adopte permanent ora de vară vor da ceasul înainte în luna martie a anului viitor.